Shiatsu

Shiatsu

Shiatsu is een Japans woord dat letterlijk vinger- druk betekend. Het is een drukpunt massage, waarbij de behandelaar met de vingers, handen, ellebogen of knieën druk uitoefent op het lichaam van de ontvanger. Het is een holistische therapie die uitgaat van de meridianen (een soort energiebanen) die door het lichaam lopen. Al deze meridianen staan in verbinding met een orgaan en/ of lichaamsfunctie. Shiatsu is gebaseerd op de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er worden verschillende diagnose vormen (zoals hara/ buik-, rug- of pols diagnose) gebruikt om de oorzaak van de klacht te achterhalen en er wordt druk uitgeoefend op de meridianen om lichaam en geest meer in balans te brengen.

Ik beoefen iokai shiatsu. Kenmerkend voor Iokai Shiatsu zijn de oprechte aandacht van de therapeut en de invoelende aanraking.


Voor wie?

Shiatsu is aangenaam voor iedereen die liefdevolle aanraking wil ontvangen, uit het hoofd en weer in het lichaam wil komen.
Shiatsu werkt vanuit een holistische benadering, d.w.z. dat er niet alleen wordt gekeken naar een specifieke klacht, maar naar de cliënt in zijn totaliteit, dus ook naar dingen als de leefwijze, voeding, werk, prive omstandigheden, etc. Al deze factoren kunnen van invloed zijn op de klacht, alles is met elkaar verbonden. Op deze manier te kijken kan er een dieper inzicht ontstaan over de oorzaak van de klacht en zo kan shiatsu helpen bij het verkrijgen van bewustzijn hierover en verlichting geven bij de klacht.

Een aantal klachten waar shiatsu bij kan ondersteunen:

  • stress, burn-out
  • slapeloosheid, vermoeidheid
  • hoofdpijn, migraine
  • rug-, schouderklachten
  • klachten van depressieve aard
  • menstruatieklachten, PMS, overgang
  • gewrichtspijn, spierpijn
  • spijsverterings-, maag-, darmklachten

Ook kan shiatsu worden ingezet als preventie- methode. Het sterkt het immuunsysteem, herstelt de (energie) balans-, en doet aanspraak op het zelfhelend vermogen van het lichaam, waardoor je minder snel ziek wordt en klachten kunnen worden voorkomen.

*  Shiatsu is geen vervanging voor reguliere geneeswijzen. Het is een therapie met een holistische kijk op het lichaam.  Raadpleeg bij ernstige klachten altijd eerst je huisarts.